Naučiti studente osnovama studija i analize vremena i osnovama pojednostavnjenja (poboljšavanja) rada kojima je svrha: smanjenje zamora radnika, povećanje sigurnosti radnika, smanjenje troškova i povećanje proizvodnosti.
očekivani ishodi učenja
Studenti će nakon uspješno savladanog predmeta moći:
- Provesti mjerenja vremena trajanja tehnoloških operacija/radnih zadataka.
- Procijeniti zalaganje radnika.
- Koristiti statističke alate i metode u postupku analize, usporedbe i validacije rezultata mjerenja.
- Odrediti (vremensku) normu za obavljanje radnog zadataka.
- Prikupiti podatke i analizirati gubitke u radu.
- Prikupiti podatke potrebne za provođenje poboljšanja rada na radnome mjestu.
- Oblikovati radno mjesto prema smjernicama ergonomije
Definicija, povijesni razvoj i cilj industrijskog inženjerstva. Tehnološki i proizvodni proces. Osnove znanosti o radu, organizaciji rada i organizaciji proizvodnje.
Definicija i cilj studija rada i vremena. Organizacijski položaj studija rada u poduzeću.
STUDIJ VREMENA: Sastavni elementi vremena izradbe. Načini određivanja vremena izradbe: snimanje (kronometrom ili kamerom), sustavi unaprijed određenih vremena, formule za strojni rad. Procjena zalaganja. Analiza snimljenih podataka. Praćenje ispunjavanja normi. Rad na više strojeva. Analiza gubitaka u radu.
POJEDNOSTAVNJENJE/POBOLJŠAVANJE RADA: Izbor problema. Snimanje postojećeg stanja. Analiza postojećeg stanja i pronalaženje boljeg načina rada. Provedba boljeg načina rada.
PRIMJENA ERGONOMIJE U STUDIJU RADA I VREMENA.
preporučena literatura
Taboršak, D.: Studij rada, Orgadata, Zagreb, 1994.
Polajnar, A.: Študij dela, Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo, 1999.
*** Inženjerski priručnik 4 -sv. 3: Proizvodno strojarstvo, pp. 131-194, Školska knjiga, Zagreb 2002.
Car, M., Krznar, M., Šimon, K.: Studij rada – zbirka zadataka i rješenja, Liber, Zagreb, 1983.
dopunska literatura
Nikola Gjeldum.: Predavanja postavljena na e-learning portalu FESB-a
Boženko Bilić.: Praktikum: Studij rada i vremena – Formule, dijagrami obrasci, FESB, Split, 2016.
Barnes, R. M.: Motion and Time Study: Design and Measurement of Work, John Wiley & Sons, New York, 1980.
jezik poduke
Hrvatski
način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe svakog predmeta i/ili modula
Mišljenja studenata o kvaliteti nastave putem anketa.
Povremeno promatranje i evaluacija nastave od strane predstojnika odsjeka/ šefa katedre.
ispit (način polaganja, ispitni rokovi)
Tijekom semestra bit će dva kolokvija za polagati. Prvi je kolokvij nakon prvih 7 tjedana nastave, a drugi se uz prvi može polagati nakon narednih 6 tjedana nastave. Oba kolokvija se polažu na svim ostalim ispitnim rokovima, zasebno. U slučaju da se neki od kolokvija položi, on se ne mora više polagati u toj akademskog godini, osim ako student želi ponovo polagati položeni kolokvij. Konstrukcijski dio se polaže u sklopu drugog kolokvija, te se uspjeh preslikava i za potrebe ocjene prvog kolokvija.
Uvjet za pozitivnu ocjenu je 50% bodova na svakom međuispitu.
Konačna se ocjena (u postocima) za svaki kolokvij formira prema formuli:
Ocjena(%) = 0,8M + 0,2N + P
M – srednja ocjena ostvarena na teoretskim dijelovima koji uključuju i zadatke iz auditornih vježbi na kolokvijima (u postocima). Za prolazak je potrebno imati najmanje sa 45% ocijenjenu kategoriju M.
N - srednja ocjena (u postocima) ostvarena sa prisustvom na nastavi. Za prolazak je potrebno imati najmanje sa 30% ocijenjenu kategoriju N.
P - dodatni postotak ostvaren zalaganjem u radu na nastavi iz sustava poticanja studenata na aktivnost u nastavi.
Postotak ocjena potreban za pripadajuću konačnu ocjenu:
50% do 61% dovoljan (2)
62% do 75% dobar (3)
76% do 89% vrlo dobar (4)
90% do 100% izvrstan (5)
Rokovi za kolokvije: prema kalendaru nastave
Nastavne jedinice za Predavanja
Broj sati
1.
Znanost o radu. Organizacija rada i organizacija proizvodnje - Industrijsko inženjerstvo.
2 sata
2.
Osnovne organizacijske strukture.
2 sata
3.
Uvod u Studij rada i vremena.
1 sat
4.
TEHNOLOŠKI I PROIZVODNI PROCES: Definicije proizvodnog i tehnološkog sustava, proizvodnog i tehnološkog procesa. Elementi proizvodnog i tehnološkog procesa.
1 sat
5.
STUDIJ I ANALIZA VREMENA: Norma. Sastavni elementi radnog vremena.
2 sata
6.
STUDIJ I ANALIZA VREMENA: Metode za određivanje vremena izrade.
2 sata
7.
STUDIJ I ANALIZA VREMENA: Analiza snimljenih podataka vremena i procjene zalaganja. Praćenje izvršenja norme.
2 sata
8.
STUDIJ I ANALIZA VREMENA: Procjena zalaganja.
2 sata
9.
KOLOKVIJ 1
2 sata
10.
STUDIJ I ANALIZA VREMENA: Rad na više strojeva.
2 sata
11.
STUDIJ I ANALIZA VREMENA: Gubici u radu. Analiza vremenskih gubitaka – slika radnog dana, metoda trenutačnih zapažanja.
2 sata
12.
POJEDNOSTAVNJENJE (POBOLJŠAVANJE) RADA: Izbor problema. Snimanje postojećeg stanja. Analiza postojećeg stanja i pronalaženje boljeg načina rada. Provedba boljeg načina rada
4 sata
13.
UTJECAJ STUDIJA RADA NA EKONOMSKE UČINKE – MJERILA POSLOVNOG USPJEHA U PODUZEĆU.
1 sat
14.
OSNOVE ERGONOMIJE.
3 sata
15.
KOLOKVIJ 2
2 sata
Nastavne jedinice za Auditorne vježbe
Broj sati
1.
Određivanje potrebnog broja snimaka.
1 sat
2.
Pogreška snimatelja.
1 sat
3.
Protočna metoda snimanja.
1 sat
4.
Povratna metoda snimanja. List za analizu vremena i procjene zalaganja.
2 sata
5.
Procjena zalaganja.
2 sata
6.
Izračunavanje vremena izrade i norme
1 sat
7.
Rad na više strojeva.
2 sata
8.
Metoda trenutačnih zapažanja.
1 sat
9.
ABC analiza.
1 sat
10.
Višekriterijsko odlučivanje kod izbora problema u poboljšavanju rada.
1 sat
Nastavne jedinice za Laboratorijske vježbe
Broj sati
1.
Pogreška snimatelja.
1 sat
2.
Protočna metoda snimanja.
2 sata
3.
Povratna metoda snimanja. List za analizu vremena i procjene zalaganja.
2 sata
4.
Procjena zalaganja.
3 sata
5.
Izračunavanje vremena izrade. Izračunavanje norme.
2 sata
6.
Rad na više strojeva.
3 sata
Niste više prijavljeni
Istekla vam je prethodna prijava te se morate ponovno prijaviti.
Nastao je problem u radu sustava
Informacije o problemu smo pohranili i nastojat ćemo ga riješiti. Ako vas ova greška sprječava da obavite nešto važno, možete nas odmah kontaktirati na helpdesk@fesb.hr.
Vaš preglednik nije podržan
Koristite web preglednik koji nije podržan. Za puno korisničko iskustvo, preuzmite najnoviju inačicu vašeg preglednika.