- Promicanje kvalitete kao jednog od temeljnih kriterija opstanka poduzeća na tržištu
- Upoznavanje studenata s teorijskim postavkama i praktičnom primjenom suvremenih metoda kontrole kvalitete.
očekivani ishodi učenja
Studenti će nakon uspješno savladanog predmeta moći:
- Objasniti troškove kvalitete.
- Primijeniti osnovne alate kontrole kvalitete.
- Primijeniti teoriju vjerojatnosti u kontroli kvalitete.
- Primijeniti planove uzorkovanja za mjerljive i atributivne značajke.
- Objasniti uzroke i posljedice varijacija u procesu.
- Konstruirati kontrolne karte za mjerljive i atributivne značajke.
- Izračunati indekse sposobnosti procesa.
Temeljne postavke suvremene kontrole kvalitete: Što je kvaliteta? Što su kontrola kvalitete, osiguravanje kvalitete i upravljanje kvalitetom? Značenje kvalitete u suvremenoj proizvodnji i svakodnevnom životu ljudi. Zadaci funkcijskih organizacijskih jedinica poduzeća s obzirom na kvalitetu.
Temeljne postavke suvremene kontrole kvalitete: Unutarnja i vanjska kontrola kvalitete. Kontrola kvalitete u procesu i izvan procesa. Troškovi kvalitete. Sedam osnovnih alata kontrole kvalitete.
Primjena teorije vjerojatnosti u kontroli kvalitete.
Statistička kontrola procesa: Varijacije u procesu. Kontrolne karte za atributivne značajke kvalitete. Kontrolne karte za mjerljive značajke kvalitete. Posebne kontrolne karte. Određivanje R&R primjenom kontrolnih karata. Indeksi sposobnosti procesa.
Kontrola kvalitete uzorkovanjem: Troškovi kontrole kvalitete uzorkovanjem. Operativna krivulja plana uzorkovanja. Planovi uzorkovanja za atributivne značajke kvalitete. Planovi uzorkovanja za mjerljive značajke kvalitete.
Taguchijeva metoda: Funkcija gubitka kvalitete. P-dijagram i omjeri signal/šum. Robusni dizajn. Oblikovanje tolerancija.
Primjena planova eksperimenata u kontroli kvalitete: Faktorski planovi eksperimenata. Taguchijevi eksperimenti.
preporučena literatura
Bilić, B.: Kvaliteta – planiranje, analiza i upravljanje, Sveučilište u Splitu, FESB, Split, 2016.
Montgomery, D. C.: Introduction to Statistical Quality Control, John Wiley & Sons, 2009.
Drljača, M.: Mala enciklopedija kvalitete – V dio: Troškovi kvalitete, Oskar, Zagreb, 2004.
dopunska literatura
Banovac, E., Kozak, D., Maglić, L.: Osnove, metode i alati kvalitete, Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Slavonski Brod, 2011.
Chandra, M. Jeya: Statistical Quality Control, CRC Press LLC, 2001.
Grant E. L., Leavenworth, R. S.: Statistical Quality Control, McGraw-Hill, New York, 1996.
Feigenbaum, A.: Total Quality Control, McGraw-Hill, 1991.
jezik poduke
hrvatski
način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe svakog predmeta i/ili modula
• Vođenje evidencije o prisutnosti na nastavi
• Godišnja analiza uspješnosti polaganja ispita
• Studentska anketa s ciljem evaluacije nastavnika
• Samoevaluacija nastavnika
• Povratna informacija od strane studenata koji su već diplomirali o relevantnosti sadržaja predmeta
ispit (način polaganja, ispitni rokovi)
Tijekom semestra održat će dva međuispita (kolokvija). Prvi međuispit održat će se nakon 7 tjedana nastave, a drugi nakon narednih 6 tjedana nastave. Uvjet za izlazak na prvi međuispit je redovito pohađanje nastave od strane studenta/studentice. Uvjeti za izlazak na drugi međuispit su: redovito pohađanje nastave od strane studenta/studentice i najmanje 33 % bodova ostvarenih na prvom međuispitu.
Međuispiti se provode u pismenoj formi, a sastoje se od teorijskih pitanja i numeričkih zadataka. Nastavnik zadržava pravo održavanja međuispita i u usmenoj formi. Uvjet za dobivanje ukupne pozitivne ocjene iz predmeta je najmanje 50 % bodova na svakom međuispitu:
Ocjena predmeta (%) = 0,5 (M1 + M2)
M1, M2 – postotci bodova ostvareni na prvom, odnosno drugom međuispitu.
Uvjet za izlazak na završni, popravni i komisijski ispit je redovito pohađanje nastave. Na završnim ispitima studenti/studentice polažu dijelove gradiva koje nisu položili na međuispitima. Na popravnom i komisijskom ispitu studenti/studentice polažu cjelokupno gradivo predmeta. Student/studentica će dobiti pozitivnu ocjenu iz predmeta ako je na ispitu ostvario/ostvarila najmanje 50 % bodova. Ispiti se sastoje od teorijskih pitanja i numeričkih zadataka, a održavaju se u pismenoj i/ili usmenoj formi.
Ocjena predmeta (%): Ocjena predmeta:
50 % do 60 % dovoljan (2)
61 % do 75 % dobar (3)
76 % do 90 % vrlo dobar (4)
91 % do 100 % izvrstan (5)
Ocjena predmeta (%) - prosječni broj bodova ostvaren na međuispitima izražen u postotku, odnosno broj bodova ostvaren na ispitu izražen u postotku.
Nastavne jedinice za Predavanja
Broj sati
1.
Temeljne postavke suvremene kontrole kvalitete: Što je kvaliteta? Tradicionalni i suvremeni pristup kvaliteti. Što su kontrola kvalitete, osiguravanje kvalitete i upravljanje kvalitetom?
1 sat
2.
Temeljne postavke suvremene kontrole kvalitete: Unutarnja i vanjska kontrola kvalitete. Kontrola kvalitete u procesu i izvan procesa. Troškovi kvalitete. Sedam osnovnih alata kontrole kvalitete.
3 sata
3.
Primjena teorije vjerojatnosti u kontroli kvalitete.
2 sata
4.
Statistička kontrola procesa: Varijacije u procesu.
1 sat
5.
Statistička kontrola procesa: Kontrolne karte za atributivne značajke kvalitete.
2 sata
6.
Statistička kontrola procesa: Kontrolne karte za mjerljive značajke kvalitete.
3 sata
7.
Statistička kontrola procesa: Posebne kontrolne karte
1 sat
8.
Statistička kontrola procesa: Određivanje R&R primjenom kontrolnih karata.
1 sat
9.
KOLOKVIJ 1
2 sata
10.
Statistička kontrola procesa: Indeksi sposobnosti procesa.
1 sat
11.
Kontrola kvalitete uzorkovanjem: Troškovi kontrole kvalitete uzorkovanjem. Rizici uzorkovanja - operativna krivulja plana uzorkovanja. Vrste planova uzorkovanja.
2 sata
12.
Kontrola kvalitete uzorkovanjem: Planovi uzorkovanja za atributivne značajke kvalitete.
1 sat
13.
Kontrola kvalitete uzorkovanjem: Planovi uzorkovanja za mjerljive značajke kvalitete.
2 sata
14.
Taguchijeva metoda: Funkcija gubitka kvalitete. P-dijagram i omjeri signal/šum. Robusni dizajn. Oblikovanje tolerancija.
3 sata
15.
Primjena planova eksperimenata u kontroli kvalitete: Faktorski planovi eksperimenata. Taguchijevi eksperimenti.
3 sata
16.
KOLOKVIJ 2
2 sata
Nastavne jedinice za Auditorne vježbe
Broj sati
1.
Alati kontrole kvalitete
2 sata
2.
Primjena teorije vjerojatnosti u kontroli kvalitete
2 sata
3.
Kontrolne karte za atributivne značajke kvalitete.
2 sata
4.
Kontrolne karte za atributivne značajke kvalitete.
2 sata
5.
Posebne kontrolne karte
1 sat
6.
Faktorski planovi eksperimenata.
2 sata
7.
Taguchijevi eksperimenti.
2 sata
Niste više prijavljeni
Istekla vam je prethodna prijava te se morate ponovno prijaviti.
Nastao je problem u radu sustava
Informacije o problemu smo pohranili i nastojat ćemo ga riješiti. Ako vas ova greška sprječava da obavite nešto važno, možete nas odmah kontaktirati na helpdesk@fesb.hr.
Vaš preglednik nije podržan
Koristite web preglednik koji nije podržan. Za puno korisničko iskustvo, preuzmite najnoviju inačicu vašeg preglednika.