Naučiti studente osnovama projektiranja tehnološkog i proizvodnog procesa u komadnoj proizvodnji. Osposobljavanje studenata za rad u operativnoj pripremi proizvodnje poduzeća.
očekivani ishodi učenja
Studenti će nakon uspješno savladanog predmeta moći:
1. Objasniti značajke prekidnih i neprekidnih tokova materijala u proizvodnom procesu
2. Objasniti ciklus proizvodnje i koeficijent protoka.
3. Klasificirati i objasniti komponente vremena izrade.
4. Odabrati optimalan početni materijal (oblik, dimenzije i količinu) s obzirom na konstrukcijske, tehnološke i ekonomske zahtjeve
5. Odabrati strojeve, alate, naprave i parametre obrade
6. Pripremiti tehnološku dokumentaciju
7. Analizirati mrežni dijagram projekta.
8. Objasniti osnovna načela projektiranja proizvodnih procesa.
Proizvodni i tehnološki proces. Operativna priprema rada u poduzeću. Proizvodne tehnologije. Opća načela projektiranje tehnološkoh procesa. Odabir početnog materijala. Odabir tehnoloških operacija i zahvata. Odabir alata i parametara obrade. Odabir baza. Odabir ili konstrukcija steznih naprava i uređaja. Izračunavanje vremena izrade. Izračunavanje troškova izrade. Tehnološka dokumentacija. Pogreške u obradi. Planiranje tehnoloških operacija u grupnoj tehnologiji. Ciklusi proizvodnje. Određivanje optimalne veličine serije.
Upravljenje projektima. Osnove projektiranja proizvodnih sustava.
preporučena literatura
1. Halevi, G., Weill, R. D., "Principles of Process Planning", Chapman & Hall, London, 1995.
2. Jurković, M., Tufekčić, Dž., "Tehnološki procesi: projektiranje i modeliranje", Mašinski fakultet, Tuzla, 2000.
3. *** "Inženjerski priručnik IP4 – treći svezak", pp. 195-236, Školska knjiga, Zagreb, 2002.
4. Veža, I., Bilić, B., Bajić, D., "Projektiranje proizvodnih sustava" (digitalna knjiga), Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split, 2001.
5. Veža, I.; Bilić, B., Gjeldum, N., Mladineo, M.: "Upravljanje projektima" (interna skripta), Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje, Split, 2011.
dopunska literatura
1. Bilić, B.: Predavanja postavljena na e-learning portalu
2. Buchmeister, B., Polajnar, A.: "Priprava proizvodnje za delo v praksi", Fakulteta za strojništvo, Maribor, 2000.
način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe svakog predmeta i/ili modula
Mišljenja studenata o kvaliteti nastave putem anketa.
Povremeno promatranje i evaluacija nastave od strane predstojnika odsjeka/šefa katedre, itd.
ispit (način polaganja, ispitni rokovi)
Gradivo predmeta podijeljeno je na dva dijela. Nakon 7. tjedna nastave održat će se međuispit (1. kolokvij) koji se odnosi na prvi dio gradiva. Kolokviju mogu pristupiti studenti/studentice koji su prisustvovali na najmanje:
- 50 % predavanja
- 80 % konstrukcijskih vježbi.
Po završetku semestra održat će se ispiti. Ispitima mogu pristupiti studenti/studentice koji su:
- prisustvovali na najmanje 50 % predavanja
- prisustvovali na najmanje 80 % konstrukcijskih vježbi
- ostvarili pozitivnu ocjenu iz projekta (programa), tj. ostvarili najmanje 50 % bodova za izrađeni projekt.
Provedba ispita:
Ispiti se sastoje od dva dijela (dvije cjeline), koje obuhvaćaju gradivo 1., odnosno 2. kolokvija
Studenti koji su gradivo 1. kolokvija položili u terminu međuispita, na završnom ispitu moraju polagati samo gradivo 2. kolokvija. Ako nisu zadovoljni ocjenom 1. kolokvija mogu ga ponovno polagati u sklopu ispita.
Studenti koji nisu pristupili ili nisu položili gradivo 1. kolokvija u terminu međuispita, na završnom ispitu pišu cjeloviti ispit, ali se prilikom ispravljanja ispita svaki dio (cjelina) boduje zasebno.
Ako student na završnom ispitu iz pojedinog dijela (cjeline) dobije više od 50 % ukupnog broja bodova koje on nosi, smatrat će se da je položio izdvojeni dio gradiva te ga, sukladno članku 24., stavak 4., Pravilnika o studijima i sustavu studiranja Sveučilišta u Splitu, do kraja akademske godine ne mora ponovno polagati.
Međuispit i ispiti se provode u pismenoj formi, a sastoje se od teorijskih pitanja i numeričkih zadataka. Nastavnik zadržava pravo održavanja međuispita i ispita i u usmenoj formi. Da bi student/studentica položio ispit, mora iz svakog dijela predmeta ostvariti najmanje 50 % bodova.
Ocjena ispita u postotku: I (%) = 0,5 (M1 + M2)
M1, M2 – postotci bodova iz prvog (M1), odnosno drugog (M2) dijela predmeta
Da bi se dobila pozitivna ocjena iz predmeta (tj. položio predmet), student/studentica mora imati položen ispit, te mora imati pozitivno ocijenjen projekt (program).
Ocjena iz predmeta u postotku: OP (%) = 0,4K + 0,6I
K – ocjena projekta (%)
I – ocjena ispita (%)
Ocjena iz predmeta, OP:
50 % do 60 % - dovoljan (2)
61 % do 75 % - dobar (3)
76 % do 90 % - vrlo dobar (4)
91 % do 100 % - izvrstan (5)
Nastavne jedinice za Predavanja
Broj sati
1.
Definicija proizvodnog i tehnološkog sustava. Definicija proizvodnog i tehnološkog procesa. Zadaci tehnološke i operativne pripreme rada u poduzeću. Tok materijala u proizvodnom procesu. Osnovni elementi tehnološkog procesa (operacija, složeni i skupni zahvat, zahvat).
Osnovna načela projektiranja tehnološkog procesa. Tehničko-tehnološka analiza proizvoda.
2 sata
4.
Izbor početnog materijala (pripremka).
2 sata
5.
Detaljna razrada tehnološkog procesa.
2 sata
6.
Operacije i zahvati
1 sat
7.
Baze
1 sat
8.
Stezne naprave
3 sata
9.
Odabir alata.
3 sata
10.
KOLOKVIJ 1
3 sata
11.
Pogreške u obradi.
3 sata
12.
Grupna tehnologija.
1 sat
13.
Struktura i izračunavanje vremena izrade (pripremno-završno vrijeme, tehnološko vrijeme, pomoćno vrijeme i dodatno vrijeme). Troškovi izrade proizvoda. Mjerila poslovnog uspjeha. Ciklusi proizvodnje.
Samostalan rad studenata na individualnim projektnim zadacima
8 sati
4.
TEHNIKE MREŽNOG PLANIRANJA
6 sati
Niste više prijavljeni
Istekla vam je prethodna prijava te se morate ponovno prijaviti.
Nastao je problem u radu sustava
Informacije o problemu smo pohranili i nastojat ćemo ga riješiti. Ako vas ova greška sprječava da obavite nešto važno, možete nas odmah kontaktirati na helpdesk@fesb.hr.
Vaš preglednik nije podržan
Koristite web preglednik koji nije podržan. Za puno korisničko iskustvo, preuzmite najnoviju inačicu vašeg preglednika.