FESB NASTAVA
Loading...
    Diplomski
    270 Industrijsko inženjerstvo
    1. semestar
    Prijediplomski
    Diplomski
    Doktorski
    Stručni
    Razlikovni
    110 Elektrotehnika i informacijska tehnologija
    111 Automatika i sustavi
    112 Elektronika i računalno inženjerstvo
    113 Elektrotehnika
    114 Komunikacijska i informacijska tehnologija
    120 Računarstvo
    130 Strojarstvo
    140 Brodogradnja
    150 Industrijsko inženjerstvo
    210 Automatika i sustavi
    220 Elektronika i računalno inženjerstvo
    221 Elektronika
    222 Računalno inženjerstvo
    230 Elektrotehnika
    231 Automatizacija i pogoni
    232 Elektroenergetski sustavi
    241 Bežične komunikacije
    242 Telekomunikacije i informatika
    250 Računarstvo
    261 Konstrukcijsko-energetsko strojarstvo
    262 Računalno projektiranje i inženjerstvo
    263 Proizvodno strojarstvo
    270 Industrijsko inženjerstvo
    271 Proizvodni management
    272 Upravljanje životnim ciklusom proizvoda
    280 Brodogradnja
    310 Elektrotehnika i informacijska tehnologija
    330 Strojarstvo
    510 Elektrotehnika
    511 Elektroenergetika
    512 Elektronika
    530 Strojarstvo
    540 Brodogradnja
    550 Računarstvo
    910 Automatika i sustavi
    920 Elektronika i računalno inženjerstvo
    930 Elektrotehnika
    940 Komunikacijska i informacijska tehnologija
    950 Računarstvo
    960 Strojarstvo
    970 Brodogradnja
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    5. semestar
    6. semestar
    5. semestar
    6. semestar
    5. semestar
    6. semestar
    5. semestar
    6. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    5. semestar
    6. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    5. semestar
    6. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    5. semestar
    6. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    5. semestar
    6. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    5. semestar
    6. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    5. semestar
    6. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    5. semestar
    6. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    5. semestar
    6. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    5. semestar
    6. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    5. semestar
    6. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    3. semestar
    4. semestar
    5. semestar
    6. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    1. semestar
    2. semestar
    Nema predmeta
      Upit treba biti dulji od 1 znaka...
      Nema rezultata
      U polje za pretragu upišite naziv ili kôd predmeta koji želite pronaći
      • nema koda:
      • Marketing

        (FEEM08)
        2023/24 godina
        preduvjeti za upis
        nema
        ciljevi predmeta

        Studentice i studenti će kritički prosuđivati ulogu marketinga u društvu i organizacijama, analizirati tržišne situacije u kojima se organizacija može naći, te predložiti postupke u rješavanju praktičnih problema vezanih za tržišno poslovanje.

        očekivani ishodi učenja

        Analizirati različite tržišne situacije s kojima se organizacije mogu susresti u poslovanju, te predstaviti glavne marketinške metode i tehnike pri rješavanju praktičnih problema vezanih za tržišno poslovanje.

        Pojedinačni ishodi učenja:
        1. Identificirati principe marketinga u poslovanju gospodarskih subjekata te elemente okruženja koji utječu na marketinške aktivnosti.
        2. Povezati najznačajnije teorijske koncepte u istraživanju tržišta s ulogom istraživanja u poslovnom upravljanju.
        3. Predložiti strategije tržišnog obuhvata temeljem identificiranih varijabli ponašanja potrošača i razdiobe ukupnog tržišta.
        4. Analizirati tržišna svojstva proizvoda i čimbenike od utjecaja na odluku o cijeni proizvoda.
        5. Usporediti razine i tipove marketinških kanala, pojedinih oblika promocije kao i faktore koje treba uzeti u obzir pri izboru promotivnog miksa.

        nositelji predmeta
        nastava i predavači
         
        30 sati
        2 sata tjedno × 15 tjedana
         
        Auditorne vježbe
        30 sati
        2 sata tjedno × 15 tjedana
        sadržaj

        Priroda marketinga: Temeljne odrednice i dimenzije marketinga, Suština Marketinške koncepcije, Marketinške filozofije i pristupi poslovanja tvrtki (koncepcija proizvodnje, Koncepcija proizvoda, prodajna koncepcija, Marketinška koncepcija, Koncepcija društvenog marketinga).
        Istraživanje mogućnosti i analiza tržišnih prilika: Proces istraživanja tržišta i informacijski sustavi u marketingu, Ponašanje potrošača i poslovnih kupaca, Identificiranje tržišnih segmenata, odabir ciljnih tržišta i pozicioniranje.
        Planiranje marketinških taktika – oblikovanje marketinškog miksa:
        Proizvod kao element miksa (Tržišna svojstva proizvoda, Razvoj novog proizvoda i proces prihvaćanja, Koncept životnog ciklusa proizvoda, Marke proizvoda i odluke o markama);
        Prodaja i distribucija kao element miksa (Odabir i upravljanje marketinškim kanalima);
        Cijene kao element miksa (Determinante politike cijena, Strateški ciljevi i politike cijena, Metode određivanja cijena, Iniciranje promjena i reakcije na promjene u cijenama);
        Promocija kao element miksa (Marketinška komunikacija i promotivni miks, Elementi procesa i upravljanje promocijom, Strategije promocije).

        preporučena literatura
        • Previšić, J. i Ozretić Došen, Đ. (urednici): Osnove marketinga, Adverta, Zagreb, 2007.

        dopunska literatura
        • Kotler, P., Armstrong, G., Principles of marketign, NJ, Prentice Hall, 2012.

        • Kolter, P., Upravljanje Marketingom, Analiza, Planiranje, Primjena i Kontrola, Mate, Zagreb, 2001.

        jezik poduke
        Hrvatski
        način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe svakog predmeta i/ili modula

        Mišljenje studenata o kvaliteti putem anketa.
        Eksterna evaluacija od strane ovlaštene agencije.

        ispit (način polaganja, ispitni rokovi)

        Tijekom semestra se provode dvije provjere znanja - 2 kolokvija. Prva provjera (kolokvij) se održava nakon 7 tjedana nastave, a druga provjera nakon 14 tjedana nastave.

        Uvjet za potpis:
        - Pohađanje minimalno 60% predavanja i 60% vježbi

        Položenim kolokvijem se smatra onaj u kojem je ostvareno minimalno 55% bodova (od mogućih 100). Uvjet za pristupanje drugom kolokviju je pozitivno ocijenjen prvi kolokvij.

        Uvjet za pristupanje ispitu: Potpis

        Način polaganja ispita:
        - Ispit se sastoji od pisanoga i usmenog dijela. Pozitivno ocijenjeni pisani dio ispita, uvjet je za pristupanje usmenom dijelu ispita.
        - Studenti koji polože oba kolokvija, oslobađaju se usmenog dijela ispita. Studenti koji nisu zadovoljni ocjenom ostvarenom putem kolokvija mogu, ukoliko to žele, pristupiti usmenom ispitu te odgovarati za višu ocjenu.

        Provjere (kolokviji ili pisani/usmeni ispit u ispitnom roku) nose 100% ukupne ocjene kolegija.

        Konačna ocjena utvrđuje se na sljedeći način:

        Postotak (%) Ocjena
        55 – 66 dovoljan (2)
        67 – 77 dobar (3)
        78 – 88 vrlo dobar (4)
        89 - 100 izvrstan (5)
        Studenti koji ne polože kolokvij(e) trebaju polagati ispit: pisani i usmeni dio. Konačna ocjena se u ovom slučaju sastoji od pozitivno ocijenjenog pisanog dijela ispita (50%) i usmenog dijela ispita (50%).

        Ispitni rokovi: Termini ispita (kolokvij i pisani dio) bit će definirani u skladu s ispitnim rokovima Ekonomskog fakulteta. Usmeni dio ispita definirati će se u dogovoru s Referadom FESBa i studentima.

          Nastavne jedinice za Predavanja Broj sati
        1.

        Temeljne odrednice i dimenzije marketinga. Suština marketinške koncepcije; Definicije marketinga.

        2 sata
        2.

        Razvoj marketinga i upravljanje marketingom: Od koncepcije proizvodnje do koncepcije društvenog marketinga (pokretačke filozofije, ciljevi i instrumenti).

        2 sata
        3.

        Razine primjene marketinga: Makromarketing, Mikromarketing, Odnos marketinga i drugih funkcija u poduzeću.

        2 sata
        4.

        Okruženje marketinga: Varijable i snage eksternog okruženja (makrookruženje, mikrookruženje).

        2 sata
        5.

        Okruženje marketinga: Varijable i snage internog okruženja. Praćenje i analiza promjena u okruženju; Odgovor na promjene u okruženju.

        2 sata
        6.

        Istraživanje mogućnosti i analiza tržišnih prilika. Proces istraživanja tržišta – faze i etape

        2 sata
        7.

        Informacijski sustavi u marketingu. Marketinški informacijski sustav (MIS) i podsustavi MIS-a, Evolucija Informacijskih sustava.

        2 sata
        8.

        Ponašanje potrošača: Obilježja i čimbenici ponašanja potrošača, Proces donošenja odluke o kupnji.

        2 sata
        9.

        Segmentacija tržišta: Razvojne etape, proces segmentacije, varijable (pristupi) segmentaciji.

        2 sata
        10.

        Određivanje ciljnog tržišta i konkurenata (strategija nediferenciranog, koncentriranog i diferenciranog marketinga); Strategije pozicioniranja.

        2 sata
        11.

        Upravljanje marketinškim miksom. Proizvod: Dimenzije proizvoda; Odluke o pojedinačnom proizvodu; Odluke o miksu proizvoda; Razvoj novog proizvoda; proces prihvaćanja i difuzije inovacije; Životni ciklus proizvoda na tržištu.

        2 sata
        12.

        Cijene: Determinante u procesu određivanja cijena; Teorijski pristupi u određivanju cijena; Strateški ciljevi i politike određivanja cijena; Metode određivanja cijena

        2 sata
        13.

        Promocija: Marketinška komunikacija i promotivni miks; Ciljevi komunikacije, Proces komunikacije (elementi modela, djelotvornost procesa); Promotivni miks.

        2 sata
        14.

        Marketinški kanali: Poimanje, značenje i funkcije; Suradnja, konkurencija i sukobi u kanalu; Promjene i trendovi u distribucijskim kanalima; Oblikovanje kanala distribucije.

        2 sata
        15.

        Zaključna razmatranja.

        2 sata
          Nastavne jedinice za Auditorne vježbe Broj sati
        1.

        Temeljne odrednice i dimenzije marketinga. Suština marketinške koncepcije; Definicije marketinga.

        2 sata
        2.

        Razvoj marketinga i upravljanje marketingom: Od koncepcije proizvodnje do koncepcije društvenog marketinga (pokretačke filozofije, ciljevi i instrumenti).

        2 sata
        3.

        Razine primjene marketinga: Makromarketing, Mikromarketing, Odnos marketinga i drugih funkcija u poduzeću.

        2 sata
        4.

        Okruženje marketinga: Varijable i snage eksternog okruženja (makrookruženje, mikrookruženje).

        2 sata
        5.

        Okruženje marketinga: Varijable i snage internog okruženja. Praćenje i analiza promjena u okruženju; Odgovor na promjene u okruženju.

        2 sata
        6.

        Istraživanje mogućnosti i analiza tržišnih prilika. Proces istraživanja tržišta – faze i etape

        2 sata
        7.

        Informacijski sustavi u marketingu. Marketinški informacijski sustav (MIS) i podsustavi MIS-a, Evolucija Informacijskih sustava.

        2 sata
        8.

        Ponašanje potrošača: Obilježja i čimbenici ponašanja potrošača, Proces donošenja odluke o kupnji.

        2 sata
        9.

        Segmentacija tržišta: Razvojne etape, proces segmentacije, varijable (pristupi) segmentaciji.

        2 sata
        10.

        Određivanje ciljnog tržišta i konkurenata (strategija nediferenciranog, koncentriranog i diferenciranog marketinga); Strategije pozicioniranja.

        2 sata
        11.

        Upravljanje marketinškim miksom. Proizvod: Dimenzije proizvoda; Odluke o pojedinačnom proizvodu; Odluke o miksu proizvoda; Razvoj novog proizvoda; proces prihvaćanja i difuzije inovacije; Životni ciklus proizvoda na tržištu.

        2 sata
        12.

        Cijene: Determinante u procesu određivanja cijena; Teorijski pristupi u određivanju cijena; Strateški ciljevi i politike određivanja cijena; Metode određivanja cijena

        2 sata
        13.

        Promocija: Marketinška komunikacija i promotivni miks; Ciljevi komunikacije, Proces komunikacije (elementi modela, djelotvornost procesa); Promotivni miks.

        2 sata
        14.

        Marketinški kanali: Poimanje, značenje i funkcije; Suradnja, konkurencija i sukobi u kanalu; Promjene i trendovi u distribucijskim kanalima; Oblikovanje kanala distribucije.

        2 sata
        15.

        Zaključna razmatranja.

        2 sata
        Niste više prijavljeni

        Istekla vam je prethodna prijava te se morate ponovno prijaviti.

        Nastao je problem u radu sustava

        Informacije o problemu smo pohranili i nastojat ćemo ga riješiti. Ako vas ova greška sprječava da obavite nešto važno, možete nas odmah kontaktirati na helpdesk@fesb.hr.

        Vaš preglednik nije podržan

        Koristite web preglednik koji nije podržan. Za puno korisničko iskustvo, preuzmite najnoviju inačicu vašeg preglednika.